Projecte 2. PErsonalització de Fedora 28
Contingut
Introducció
S'ha de crear un livecd de Fedora 28, amb tot el programari que es faci servir a 2n d'ASIX de tal forma que quan carregui, estigui ja instal·lat tot el programari.
- En aquest projecte heu d'indicar:
- Primer cal fer un estudi de totes les apliacions que es fan o farán servir.
- Buscar eines o aplicacions que permetin crear livecd's, i triar la més adecuada.
- Crear el fitxer o fitxers necessaris per implementar el livecd (será un fitxer iso), segons l'eina treida.
- Crear la iso.
- Provar la iso amb qemu o virtualbox.
LiveCD
Recerca
Per a portar a terme aquesta tasca he trobat dues opcions similars que podrien servir:
- Clonezilla: és un software de clonació de discos i particions que permet, des de menús avançats, crear imatges de disc autoarrencables que permeten restaurar discos sense necesitat d'arrencar el Clonezilla des d'un altre suport. D'aquesta manera, portem el disc amb el backup de la imatge i aquesta mateixa ja porta el Clonezilla per a restaurar-la.
- Kickstart: és un projecte també de codi obert allotjat a GitHub que permet crear imatges personalitzades a partir d'una distribució existent i amb tot el software que hi ha preinstal·lat.
La millor opció
Crec que la millor opció per a executar el projecte és el Kickstart perquè, a diferència del Clonezilla que permet clonar directament el disc i "resintal·lar-lo" en una altra màquina, fa una còpia exacta del sistema (amb el software preinstal·lat, les configuracions... però també els usuaris i les seves dades. Això pot ser interessant per a un administrador de sistemes per a restaurar una màquina en cas de fallada per a un usuari concret o per a ordinadors d'una empresa que siguin tots iguals amb el mateix usuari perquè treballen remotament (per terminal server o similar). En canvi, el Kickstart permet, com el seu nom indica, una empenta per accelerar el procés d'instal·lació. Genera una imatge ISO Live d'un sistema, amb capacitat per a ser instal·lada, però de tal manera que manté només el software instal·lat; de manera que la configuració d'usuaris, permisos, etc. queda per defecte i ens tocarà a nosaltres crear l'usuari principal i definir la contrasenya del root o el repartiment de particions al disc a nosaltres com a instal·ladors del sistema. Aquesta opció és més interessant perquè permet l'equivalent a l'OOBE de Microsoft Windows, on l'OEM posa a punt una imatge al disc, amb programes de prova i altre bloatware normalment, i a la primera engegada de l'ordinador quan ja és amb el client final, se li demana només el nom d'usuari, la contrasenya que vol utilitzar i acaba el procés de posada en marxa.